17 Şubat 2011 Perşembe

Kedilerde Göz Hastalıkları

Göz diğer canlılarda olduğu kadar kedilerde de çok önemli bir organdır. Kediler bazen yüzlerini temizlerken bazen diğer kedilerle kavga ederken bazense oyun oynarken göz ve çevresinde yaralanmalar ya da çizikler oluşabilir.

Gözde oluşan yaralanma ya da çizikler çok hızlı enfeksiyon kapar. Ayrıca bazı iç hastalıklar da gözde rahatsızlık, akıntı olarak kendini belli eder. Yani böbrek rahatsızlığı, yüksek tansiyon, şeker gibi rahatsızlıklar kedilerde körlüğe kadar götüren zararlar oluşturabilir. Bazı kanser türlerinde de gözde renk değişiklikleri oluşabilmektedir.

Göz hastalıklarının başında Herpes virüsünün neden olduğu göz enfeksiyonları gelir. Bir kediye bir defa herpes virüsü bulaşırsa virüs ömür boyu kediyi etkiler. Virüs genellikle yüz bölgesindeki optik sinir sistemine, bademciklere ve burun bölgesine yerleşir. Kedilerin % 90'ının bu virüsü taşıdığı sanılmaktadır. Herpes virüsünden etkilenen kediler virüsten kurtulsalar bile taşıyıcı olarak kalmaktadırlar.

Herpes virüsü basitçe yok edilebilen bir virüstür. Dış ortamda uzun süre yaşayamaz. Çoğu zaman antibiyotikli kremler ve göz damlaları ile herpes virüsünün rahatsızlıkları giderilebilir. Ama virüs kornea ülserine neden olmuşsa antibiyotik tedavisi  yeterli olmamaktadır.

Horner Sendromu olarak bilinen başka bir göz hastalığında ise göz bebeklerinden biri aşırı büyür. Çoğu zaman buna neden olan şey boyunda yaşanan ve göze bağlı sinirleri etkileyen bir incinmedir. (Göğüs bölgesinde büyüyen tümörlerin de bu türden etkisi olabilir.) Buna bağlı olarak bir göz görme fonksiyonunu tam olarak yerine getiremediğinden diğer göz bebeği  fazla büyümeye başlar.

Kedilerde de insanlar gibi alerji olabilir, özellikle bazı bitki ve yiyeceklere karşı. Bu tür alerjik ortamların varlığı halinde gözde akma ve kaşıntı gözlemlenebilmektedir. Böyle bir durumda alerjiyi tetikleyen etkilerin tespiti önemlidir ve bu etkiler ortadan kaldırılmalıdır.

Bazı kedi severler kedilerinin göz bölgelerini ıslatılmış pamuk ile temizlemektedirler.Ama bu tür temizliklerde kedinizin gözüne virüs bulaştırma olasılığınız yüksektir.Su ne kadar hijyenik olsa da bulundurabileceği virüslerin direktman gözle temasını sağlamış olabilirsiniz. Bu tür temizlikler için kullanabileceğiniz çözelti konusunda veteriner doktorunuzdan tavsiye isteyiniz.

Kedinizin gözünde akıntı, yanma, kaşıntı ya da göz orantısında normalden bir farklılık var ise acilen veterinerinize danışmalısınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder